Sociologisk Institut søger hjælpelærere til efterårssemesteret 2025
Sociologisk Institut ved Københavns Universitet søger hjælpelærere til det kommende efterårssemester. De primære ansvarsområder for hjælpelærere vil være at assistere en professor, lektor eller tilknyttet underviser i et kursus ved at afholde holdundervisning for at hjælpe studerende med at forstå kursusmaterialet og besvare deres spørgsmål. Dette kan f.eks. inkludere ledelse af diskussioner eller små gruppemøder, afklaring af forelæsningsnoter, handouts og PowerPoint-slides, bistand med statistik-øvelser samt at give feedback til den kursusansvarlige.
Ansættelsen består i at undervise øvelsestimerne på et af vores kurser og efterfølgende skal du være til rådighed til vejledningssessions i januar, hvor studerende fra det pågældende kursus på forhånd kan stille spørgsmål og få støtte til eksamensforberedelse, eksamensopfølgning og endelig feedback. Derudover er vi særligt interesseret i ansøgere, som ønsker at arbejde som hjælpelærere i det følgende forårssemester, så de kan have kontinuerlig ansættelse på instituttet i et længere forløb.
Til efterårssemesteret 2025 søger vi hjælpelærere til følgende kurser:
- Samfundsmæssige problemer
- Survey Design
- Sociologien I det danske samfund
- Fagcafé
Nedenfor finder du en nærmere jobbeskrivelse for hvert enkelt kursus.
Samfundsmæssige problemer, 1. Semester BA
I undervisningen i Samfundsmæssige problemer arbejdes der med at identificere og forstå en række konkrete samfundsproblemer sociologisk. Dette involverer, at de studeredende afsøger litteratur og andre tilgængelige kilder og anvender disse i deres analyser af udvalgte problemer. Vi søger hjælpelærere til kurset, som kan hjælpe de studerende med diskussioner og øvelser. Kursets undervisning består af forelæsninger efterfulgt af øvelser og diskussioner. Som ansat hjælpelærer vil man sidde med ved undervisningen og derefter facilitere og varetage diskussion blandt en gruppe af årgangens studerende. Man vil ligeledes bistå med at give feedback til de studerende på korte skriftlige afleveringer. Hver anden uge sidder man alene med ved undervisningen, og de øvrige uger bidrager man som hjælpelærer med at facilitere gruppediskussion. Undervisningen foregår på dansk. Hjælpelæreropgaven kan varetages af både bachelor- og kandidatstuderende.
Der skal varetages to øvelsestimer i 7 uger med en undervisningsnorm på 2½ time.
Andet: Man bedes i sin ansøgning medsende et 1-sides uddrag af en opgave, man har indleveret på sin uddannelse. Skal være skrevet på dansk.
Timefordeling, foreløbig:
Undervisning – 14 øvelsestimer x 2,5 = 35 timer
Radiatortimer – 28 timer, første gang man er hjælpelærer
Møder – 10
Kursus – 12 Undervisningspædagogisk kursus, nyansatte
Opgaver – 10
Januar – 11
Vil du vide mere om stillingen, er du velkommen til at kontakte Christian Borch
Survey Design. 1. semester BA
Kurset omfatter en generel indføring i kvantitative samfundsvidenskabelige metoder med særligt fokus på surveyet. Formålet med undervisningen er, at den studerende tilegner sig indsigt i og praktisk erfaring med metodologiske grundbegreber og de forskellige faser i en surveyundersøgelse fra problemformulering til afrapportering. Kurset indeholder et særskilt kort modul, hvor de studerende introduceres til digitale metoder, såvel som et modul der indfører den studerende i brugen af software til statistisk analyse.
Der skal varetages to øvelsestimer i 14 uger med en undervisningsnorm på 2½ time.
Timefordeling, foreløbig:
Undervisning – 28 øvelsestimer x 2,5 = 70 timer
Radiatortimer – 28 timer, første gang man er hjælpelærer
Møder – 10
Kursus – 12 Undervisningspædagogisk kursus, nyansatte
Opgaver – 8
Januar – 20
Vil du vide mere om stillingen, er du velkommen til at kontakte Andrew Herman
Sociologien i det danske samfund, 1. Semester BA
På kurset “Sociologien I det danske Samfund” skal de studerende lære om en række af de sociologiske grundtemaer - som køn, fattigdom og uddannelse - med henblik på at få et overblik over dels hvordan der er blevet forsket i disse grundtemaer, og særligt også hvordan temaerne bliver undersøg og debatteret i en dansk kontekst. De studerende opnår derved kendskab til forskningslitteraturerne for de udvalgte grundtemaer, både teoretisk og empiriske, såvel dansk som internationalt. Samtidig dækker kurset også, hvordan forskellige sociale aktører prøver at håndtere samfundsmæssige problemer relateret til de forskellige grundtemaer i en dansk kontekst. På kurset ser vi derfor også på, hvordan sociologer kan bidrage til løsning af samfundsmæssige problemer, som social eksklusion, udfordringer med uddannelse og social mobilitet eller klimakrisen. Forelæsningerne på kurset er derfor bygget op som klassiske forelæsninger, men på næsten alle kursusgange er der samtidig til sidst et oplæg fra en praktisk arbejdende sociolog indenfor grundtemaer. Øvelsestimerne skal understøtte forelæsningerne, og være bygget op som en blanding af små oplæg fra hjælpelærerne, oplæg fra studiegrupperne og fælles øvelser og diskussioner om dagens grundtema. Som hjælpelærer skal man derfor have interesse for og forståelse af de brede linjer i sociologien og for hvordan klassiske sociologiske grundtemaer udspiller sig i Danmark. Hjælpelærerstillingerne skal både varetage øvelsestimerne, og planlægningen af de praktiske sociologers deltagelse på forelæsningerne. Desuden forventes det, at man som ny hjælpelærer sidder med ved forelæsningerne, som en del af sin forberedelse. Der skal varetages to øvelsestimer i 14 uger med en undervisningsnorm på 2,5 timer.
Timefordeling, foreløbig:
Undervisning – 28 øvelsestimer x 2,5 = 70 timer
Radiatortimer – 28 timer, første gang man er hjælpelærer
Møder – 10
Kursus – 12 Undervisningspædagogisk kursus, nyansatte
Andet – 30 Koordinering af gæsteforelæsere (én hjælpelærer)
Januar – 20
Vil du vide mere om stillingen, er du velkommen til at kontakte Jesper Fels Birkelund
Fagcafé
Understøttelse af Advanced Quantitative Data Analysis og Avanceret kvalitativ dataanalyse
Vi søger metodestærke øvelsesundervisere til en fire timers fagcafe for første semesters kandidatstuderende på sociologi. Der søges henholdsvis en studerende, der er stærk inden for kvalitativ analyse og en studerende, der er stærk inden for kvantitativ analyse. Opgaven er at hjælpe studerende der læser første semester på kandidatuddannelsen. I dette semester læser man henholdsvis avancerede kvantitative og kvalitative analysemetoder. I fagcafeen forventes det, at man er behjælpelig med både konkrete udfordringer med datasæt, kodning og analyse. I nogen af semesterets uger vil man, i samarbejde med underviserne på de to fag, tilrettelægge særlige øvelser. I den primære tid vil det dog være op til de studerende der opsøger cafeen at sætte dagsordenen. Vi forventer ikke, at øvelsesundervisningerne kan løse alle problemer med de studerende, men rettere at de kan vejlede dem og gennemtænke hvilke spørgsmål de skal gå videre til underviserne med. Der vil være mulighed for at få stor indflydelse på hvordan vi udformer dette nye initiativ. Man aflønnes med 4 timer pr uge i semesterets 14 uger. Der er en undervisningsnorm på 2, der også dækker at man vil være i stand til at sidde med ind i undervisningen hvis dette er relevant. Se også kursusbeskrivelserne.
Vil du vide mere om stillingen, er du velkommen til at kontakte Mengni Chen
Timefordeling, foreløbig:
Undervisning – 56 timer x 2 = 112 timer
Radiatortimer – 0 timer
Møder – 0
Kursus – 12 Undervisningspædagogisk kursus, nyansatte
Opgaver – 0
Andet – 0
Januar – 28
Løn og ansættelsesvilkår
Ansættelse sker i henhold til reglerne i overenskomsten mellem Finansministeriet og Studenteransattes Landsforbund/Foreningen af Danske Lægestuderende for studenterundervisere ved universiteterne med tilhørende protokollat.
Timelønnen er kr. 249,02 (1. april 2025-niveau).
En forudsætning for ansættelse er, at du er indskrevet ved en videregående uddannelsesinstitution.
Ansættelsen er for 1 år.
Ansættelsesproces
Efter ansøgningsfristens udløb udvælger den ansættelsesbemyndigede leder, med rådgivning fra ansættelsesudvalget, hvilke ansøgere der skal bedømmes. Alle ansøgere får umiddelbart herefter besked om, hvorvidt deres ansøgning er gået videre til bedømmelse af et fagkyndigt bedømmelsesudvalg. De udvalgte ansøgere orienteres om udvalgets sammensætning, og hver ansøger får lejlighed til at kommentere den del af bedømmelsen, som angår ansøgeren selv.
Efter en prioritering af de kvalificerede ansøgere pr. fag, afholdes der samtaler i forhold til antallet af ledige stillinger, hvorefter eventuel ansættelse tilbydes.
Yderligere oplysninger
Nærmere oplysninger om stillingerne kan indhentes hos Merlin Schaeffer, mesc@soc.ku.dk.
Ansøgning og praktiske oplysninger
Send ansøgning bilagt cv. karakterudskrift og dokumentation for indskrivning elektronisk via jobsiden, så den er universitetet i hænde senest onsdag den 23. april 2025.
Ansøgere, der søger hjælpelærerstillinger på mere end et kursus bedes udtrykkeligt prioritere mellem kurserne.
Stillingerne kan søges af studerende, som er indskrevet ved en relevant videregående uddannelse i undervisningsperioden, og som har gennemført 2 relevante årsværk.
Hjælpelærere, der ikke tidligere har deltaget i introduktionskursus i anvendt pædagogik, forventes at følge dette, inden undervisningen starter. Kurset udbydes af Pædagogisk Center Samfundsvidenskab over to dage i slutningen af august. Datoerne vil på et senere tidspunkt blive offentliggjort på Pædagogisk Centers hjemmeside: https://samf.ku.dk/pcs. Tilmelding sker efter "først til mølle" princippet. Yderligere oplysninger om tilmelding mv. findes på via ovenstående link. Det er gratis at deltage, og deltagelse aflønnes med 12 timer. Det er hjælpelærers ansvar at tilmelde sig til kurset.
Vi ønsker at afspejle det omgivende samfund og opfordrer alle uanset personlig baggrund til at søge stillingen.
Part of the International Alliance of Research Universities (IARU), and among Europe’s top-ranking universities, the University of Copenhagen promotes research and teaching of the highest international standard. Rich in tradition and modern in outlook, the University gives students and staff the opportunity to cultivate their talent in an ambitious and informal environment. An effective organisation – with good working conditions and a collaborative work culture – creates the ideal framework for a successful academic career.